Veleposlaništvo RS Washington /Novice /
24.02.2021  

Veleposlanik Kajzer na poslovni konferenci Global Cleveland 2021

V organizaciji Global Cleveland je v ponedeljek 22. februarja potekala virtualna poslovna konferenca v okviru katere je slovenski veleposlanik v ZDA Tone Kajzer sodeloval na panelu "Ambassadors and Diplomats".

Tekom dogodka je veleposlanik Kajzer na kratko predstavil izjemno dobre politične odnose in sodelovanje med ZDA in Slovenijo, kjer je izpostavil lanskoletni obisk državnega sekretarja Mike Pompea v Sloveniji in zunanjega ministra dr. Anžeta Logarja v Washingtonu, ko sta Slovenija in ZDA tudi lansirali strateški dialog med državama. Veleposlanik je na kratko spregovoril tudi o prihajajočem predsedovanju Slovenije EU in o pomenu sodelovanja med ZDA in EU ter o krepitvi transatlantskih odnosov, obenem pa je spregovoril tudi o soočanju s COVID pandemijo in o ukrepih, ki jih je sprejela Slovenija za blaženje njenih posledic, posebej na gospodarskem področju.

Beseda je tekla tudi o krepitvi gospodarsko-tehnološkega sodelovanja med Slovenijo in ZDA s posebnim poudarkom na zvezni državi Ohio in mestu Cleveland, kjer živi največja slovenska skupnost v ZDA in je obenem pobrateno z Ljubljano. Veleposlanik Kajzer je ob tem izpostavil pomen in prispevek slovenske skupnosti tako skozi zgodovinski razvoj ZDA kot posebej pri angažiranju za Slovenijo v preteklosti in v času pred 30 leti, ko smo se odločili za samostojno slovensko državo, in tudi danes, ko slovenska skupnost predstavlja pomembno vez med ZDA in našo skupno domovino. Veleposlanik se je ob tem zahvalil slovenski skupnosti v zvezni državi Ohio za ohranjanje vezi s svojo matično domovino in podporo Sloveniji, kjer je posebej izpostavil njihovo srčnost negovanja slovenskega jezika, kulture in identitete.

Pogovoru se je pridružila tudi generalna konzulka Slovenije v Clevelandu Alenka Jerak, ki je posebej predstavila številne aktivnosti, ki jih na področju gospodarske, turistične in ostale vključno z gastronomsko promocijo vodi njen konzulat. V pogovoru je sodeloval tudi gospod Jurček Žmavc, predsednik slovenskega poslovnega kluba SABA, ki je spregovoril o konkretnih poslovnih povezavah in o priložnosti za krepitev poslovnega sodelovanja posebej na področjih z visoko tehnološko in siceršnjo dodano vrednostjo.