Veleposlaništvo RS Washington /Novice /
26.03.2021  

Webinar o gospodarskem sodelovanju med ZDA in Slovenijo z GEA Collegeom ter vodjama slovenskega in ameriškega veleposlaništva

V torek, 23. marca je izobraževalno podjetje GEA College organiziralo seminar  na temo gospodarskega sodelovanja med ZDA in Slovenijo,  razvoja podjetništva,  bilateralnih gospodarskih tem in vloge gospodarske diplomacije s poudarkom na dolgoročni perspektivi  gospodarskih odnosov med ZDA in Slovenijo. Vodja projekta je bila gospa Anemarija Meglič, direktorica ustanove. Veleposlanik Kajzer je uvodoma predstavil pomen gospodarskega sodelovanja med RS in ZDA, ki je pomembno za nas zaradi strateških razlogov. Želimo si večjega sodelovanja na področju IT in UI, izobraževanja, sodelovanja na področju podjetništva, turizma in energetike.

Začasna odpravnica poslov na ameriškem veleposlaništvu v Ljubljani ga.  Susan K. Falatko je poudarila, da se predvsem zaradi pandemije časi spreminjajo. Veleposlaništvo, predvsem pa Ministrstvo za gospodarstvo (Department of Commerce), se trudita biti kar najbolj koristna za vsa podjetja. Za podjetja, ki nameravajo investirati v ZDA pa imajo pripravljene posebne programe.

Sogovorniki so poudarili, da pandemija zelo vpliva na spremembo tradicionalnih gospodarskih dejavnosti. A vloga gospodarske diplomacije ostaja zelo pomembna, predvsem pri spletanju povezav in izmenjave informacij. Več bo potrebno vložiti v razvoj podjetništva, malih in srednje velikih podjetij in izobraževanja. Sektorji gospodarstva, ki so dolgoročno najperspektivnejši za razvoj bilateralnega sodelovanja so IT/AI, turizem, transport in logistika, medicina in proizvodnja zdravil in energetika.

Gospod Thomas J. Brandi (ČK RS v San Franciscu), je dobro vodil srečanje, imel pa je tudi nemalo vprašanj na temo bodočega sodelovanja med ZDA in Slovenijo. V pogovor so se vključevali tudi ostali udeleženci. Jasno pa je bilo, da gospodarski odnosi med Slovenijo in ZDA imajo perspektivo na mnogih področjih. Predstavil je tudi delo ASEF, ki bo imela ravno te dni svoj osrednji letni dogodek.