Veleposlaništvo RS Washington /Novice /
15.02.2019  

Dekliški zbor sv. Stanislava februarja 2019 predstavil na Nacionalni konferenci Ameriških dirigentov v Kansas City-ju in na koncertu v Clevelandu

V drugi polovici februarja se Dekliški zbor sv. Stanislava odpravlja na daljšo turnejo v Kanado in ZDA. V okviru turneje bo nastopil na bienalni Nacionalni konferenci Ameriških dirigentov (ACDA National Conference v Kansas City-ju). Dekliški zbor je do sedaj šele drugi slovenski zbor, ki se bo predstavil na tako prestižnem in množičnem zborovskem dogodku.

Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije je trenutno eden najvidnejših mladinskih zborovskih sestavov v svetu. V zboru prepevajo dekleta med 16 in 19 letom starosti. Poleg ostalih mednarodnih uspehov je kot prvi in do sedaj edini slovenski zbor  zmagal na Evroradijskem tekmovanju (EBU) Let the Peoples Sing 2009 v Oslu ter kot edini slovenski zbor na povabilo Svetovne zborovske zveze (IFCM) nastopil na Svetovnem zborovskem simpoziju (WSCM) leta 2017 v Barceloni.

Zbor se na povabilo Ameriškega zborovskega združenja (ACDA) februarja 2019 odpravlja na Nacionalno konferenco ameriških dirigentov (ACDA), ki poteka bienalno in bo tokrat v Kansas City-ju, Missouri. Tam bo nastopal pred več kot 4.000 ameriškimi dirigenti in 2.000 dirigenti z ostalih delov sveta. Ta konferenca je poleg Svetovnega zborovskega simpozija največji in najpomembnejši izobraževalni zborovski dogodek v svetovnem merilu.

Povabilo na Nacionalno konferenco ameriških dirigentov predstavlja izjemno potrditev zborove mednarodne odličnosti. Hkrati pomeni priznanje visoko kakovostnemu zborovstvu v Sloveniji ter priložnost za širjenje prepoznavnosti naše države in naše bogate kulturne dediščine v svetu.

Več informacij je v tej povezavi: www.stanislav.si/dekliski-zbor-zda/

Dekliški zbor sv. Stanislava bo prav tako imel koncert v Clevelandu in sicer 22. februarja 2019 ob 19.30 v cerkvi St. Mary’s Church, 15519 Holmes Avenue,  Cleveland, OH 44110.