Veleposlaništvo RS Washington /Novice /
10.06.2019  

Zaključek letošnjega sodelovanja s šolo Lafayette Elementary School v okviru programa Embassy Adoption

Veleposlaništvo RS v Washingtonu je v šolskem letu 2018/19 že desetič zapored sodelovalo pri  projektu "Embassy Adoption Program", ki že 45 let poteka pod okriljem Zveze javnih šol v Washingtonu - DC Public Schools ter nevladne organizacije Washington Performing Arts Society. V okviru programa se države in svetovne kulture predstavljajo otrokom v javnih šolah v Washingtonu, Okrožje Columbia.

Letos je veleposlaništvo v okviru programa  posebej izpostavilo čebele in čebelarstvo. Učencem Lafayette Elementary School so med predstavitvijo Slovenije na njihovi šoli v februarju ponudili tradicionalni slovenski zajtrk, prikazan jim je bil razvoj in pomen čebelarstva v Sloveniji, panjske končnice, vrste in pridelava medu, izpostavljen je bil mednarodni dan čebel 20. maja kot dan. Ker je obisk je potekal na slovenski kulturni dan, 8. februar, so se seznanili tudi s Francetom Prešernom in pomenom njegove poezije.

V četrtek, 30. maja 2019 so petošolci iz Lafayette Elementary School na slovenskem veleposlaništvu v Washingtonu predstavili svoje poznavanje Slovenije, saj so v zadnjem letu v okviru projekta "Embassy Adoption Program" preučevali našo državo.

Po pozdravnem nagovoru veleposlanika Vidoviča in častnem dviganju slovenske zastave pred veleposlaništvom so učenci osebju veleposlaništva predstavili splošno znanje o Sloveniji preko pesmi, ki so jih napisali na temo čebel in Slovenije. Ogledali so si tudi slovenska AŽ čebelnjaka, razstavljena na veleposlaništvu. Veleposlaništvu so nato podarili vezano in lično ilustrirano knjigo s svojimi pesmimi, ki bo postala del stalne zbirke v knjižnici. Ob zaključku so bili učenci postreženi s potico in slovenskim medom in sokom, izročene pa so jim bile tudi nagrade v obliki promocijskih daril in knjig o Sloveniji.