Veleposlaništvo RS Washington /Novice /
21.06.2019  

Na veleposlaništvu v Washingtonu proslavili Dan državnosti in Dan slovenske vojske

V četrtek, 20. junija 2019 je slovensko veleposlaništvo v Washingtonu organiziralo sprejem v počastitev Dneva državnosti in Dneva slovenske vojske, ki sta ga gostila veleposlanik Stanislav Vidovič in obrambna atašejka polkovnica Mojca Pešec. Častni govornik je bil kongresnik slovenskega rodu Paul Gosar.

Dogodka se je sicer udeležilo preko 250 gostov, med njimi predstavniki  Sveta za nacionalno varnost, State Departmenta in Pentagona ter iz drugih vej ameriške administracije, predstavniki vidnejših think-tankov, člani nevladnih organizacij, veleposlaniki, obrambni atašeji ter  drugi člani diplomatskega zbora in Slovenci, ki živijo v Washingtonu z okolico.

Po slovesni izvedbi slovenske in ameriške himne, je zbrane goste najprej pozdravila polkovnica Mojca Pešec, ki je v govoru predstavila delovanje Slovenske vojske v mednarodnih operacijah in poudarila pomen sodelovanja z Nacionalno gardo Kolorada, ki jo je na sprejemu zastopal general Gregory T. White.

Veleposlanik Vidovič je poudaril pot Slovenije od boja za samostojno in neodvisno državo pred skoraj tremi desetletji do danes, ko je naša država trdno uveljavljena v mednarodni skupnosti kot odgovorna in kredibilna članica OZN, EU, NATO in drugih mednarodnih organizacij. Izpostavil je tudi odlične dvostranske odnose z ZDA, ki jim bo dala dodatni zagon ustanovitev Skupin prijateljstva s Slovenijo v Senatu ter v predstavniškem domu ameriškega Kongresa. Poudaril je tudi krepitev gospodarskega sodelovanja med državama kot tudi pomen skupnega nastopanja v mednarodnih organizacijah ter zagovarjanja in obrambe skupnih vrednot. 

V imenu ZDA je goste pozdravil ameriški kongresnik Paul A. Gosar iz Arizone. Kongresnik Gosar, ki je po očetu slovenskega rodu, je prav tako izpostavil odlične odnose med državama in izrazil prepričanje, da se bodo tudi nadalje krepili in razvijali po ustanovitvi kongresne skupine prijateljev Slovenije. Poudaril je tudi uspešen obisk Slovenije aprila letos, ko se je,  med drugim, skupaj s Predsednikom  Borutom Pahorjem udeležil tradicionalne slovesnosti "Dneva slovensko-ameriškega prijateljstva in zavezništva" v Andražu nad Polzelo.

Kongresnik Gosar je na povabilo veleposlanika Vidoviča sprejel botrstvo nad slovensko lipo, ki je bila posajena  na zelenici veleposlaništva. Lipa je prišla iz Slovenije in je bila po dveh letih karantene pomladi predana veleposlaništvu.

Veleposlanik Vidovič je   odprl tudi razstavo slovenskega slikarja Vojka Gašperuta – Gašperja z naslovom "Slovenska zemlja". Gre za cikel izjemnih oljnih slik predvsem kraške in primorske krajine, kjer mednarodno priznani slovenski umetnik živi in dela.