Veleposlaništvo RS Washington /Novice /
21.06.2019  

Veleposlanik Vidovič na sprejemu ob Dnevu državnosti Republike Slovenije v Clevelandu (Ohio)

VP Vidovič se je 13. junija v Mestni hiši v Clevelandu (Ohio) udeležil sprejema ob Dnevu državnosti Republike Slovenije, 15. junija pa  nacionalnega srečanja Slovenske zveze v Ameriki (Slovenian Union of America).

Sprejema ob Dnevu državnosti, ki ga je organiziral Generalni Konzul Andrej Gregor Rode, so se udeležili člani slovenske skupnosti v Clevelandu in ugledne osebnosti iz Clevelanda in okolice. Okoli 150 zbranih gostov so poleg generalnega konzula Rodeta in veleposlanika Vidoviča nagovorili župan Clevelanda   Frank (George) Jackson, senator zvezne države Ohio Kenny Yuko (vodja manjšine v Senatu), Michael Polenšek, član mestnega sveta Clevelanda, ter  John Plečnik, svetnik v  Willoughby Hills. V počastitev dneva državnosti je nastopila tudi folklorna skupina, zapeli so Fantje na vasi. Na dan sprejema pa je nad Mestno hišo poleg ameriške plapolala tudi slovenska zastava.

Na srečanju Slovenian Union of America je sodelovalo okoli 200 članov zveze, ki so predstavljali 20 podružnic zveze, ki združuje Slovence po celotnih Združenih državah. Srečanje, ki je trajalo tri dni, se je zaključilo s svečano večerjo na kateri so potrdili novo (staro) vodstvo zveze, izbrali najboljšo potico (sodelovalo je 13 tekmovalk) ter predstavili najboljša literarna dela, ki so jih v slovenskem jeziku napisali v Ameriki živeči potomci slovenskih izseljencev. Ta dela bodo objavljena v glasilu Zarja, ki je uradno glasilo Slovenian Union of America, in ki  letos praznuje 90. obletnico obstoja. Zbrane je nagovoril VP Vidovič in se zvezi zahvalil za opravljeno delo ter za ohranjanje slovenske kulturne dediščine ter slovenskega jezika.