Veleposlaništvo RS Washington /Novice /
07.10.2019  

Slovenski Nobelovec Haldane predaval na znanstvenem in izobraževalnem srečanju na veleposlaništvu v Washingtonu

V četrtek, 3. oktobra je veleposlaništvo Slovenije v Washingtonu gostilo šesto jesensko srečanje slovenske znanosti in izobraževanja. Na letošnjem dogodku je slovenski Nobelov nagrajenec za fiziko Duncan Haldane predstavil predavanje z naslovom "Presenečenja v kvantni mehaniki". Dogodek je moderirala slovenska profesorica fizike Mirjam Cvetič z Univerze v Pensilvaniji.

Veleposlanik Slovenije Stanislav Vidovič je v uvodnem nagovoru pozdravil nabito polno dvorano študentov in raziskovalcev iz bližnjih univerz in znanstvenih ustanov ter drugo zainteresirano publiko. Opisal je tudi dosežke profesorja Haldana iz Princeton univerze in se mu zahvalil za udeležbo na prireditvi. Poudaril je pomen mednarodnega sodelovanja in izmenjave za slovenske izobraževalne in raziskovalne ustanove v današnjem svetu in še posebej izpostavil njegovo odlično sodelovanje z Inštitutom Jožef Stefan v Ljubljani.

Veleposlanik se je v nagovoru prav tako zahvalil profesorici Mirjam Cvetič, predsedniku ameriške izpostave Združenja v tujini izobraženih Slovencev (VTIS) Vidu Čibeju in predsedniku Društva za slovenske študije, profesorju Michaelu Bigginsu, ki je Haldaneju podaril častno članstvo v Society of Slovene Studies.

Večer se je zaključil s sprejemom mreženja med obiskovalci, na katerem je bilo postreženo slovensko vino in kranjske klobase. To je bil tudi zaključni dan likovne razstave z naslovom "Moja dežela" slovenskega umetnika s tetraplegično cerebralno paralizo Vojka Gašperuta Gašperja.

Fotografije in več o dogodku si lahko preberete na Facebook strani VWA, o dogodku pa so poročali tudi nekateri slovenski mediji, npr. Poročila ob petih na TRVSLO, 5.10. 2019 (ob 2:28).