Veleposlaništvo RS Washington /Novice /
14.05.2018  

Dan odprtih vrat na veleposlaništvu v Washingtonu v znamenju Svetovnega dneva čebel

V soboto, 12. maja 2018, so veleposlaništva držav članic EU obiskovalcem odprla vrata svojih predstavništev. Letošnji dogodek je na slovenskem veleposlaništvu  v Washingtonu  potekal v znamenju obeležitve prvega Svetovnega dneva čebel, ki ga je na pobudo Slovenije konec lanskega leta soglasno potrdila Generalna skupščina ZN.

Skoraj 3000 navdušenih obiskovalcev se je lahko seznanilo z informacijami o kranjskih čebelah ter naših naporih za njihovo ohranitev. Ob tem so imeli priložnost poskusiti številne vrste medu od smrekovega, lipovega, akacijevega do kostanjevega in nekaterih drugih biološko pridelanih sort iz Gorenjske regije. Prav tako so bili na voljo štiri različne vrst cvetnega prahu, pika na i pa je bila medica servirana v čokoladnih čašah ter "radolške" čokolade. Za to izjemno popularno degustacijo so poskrbele predstavnice Turizma Radovljica pod vodstvom direktorice Nataše Mikelj. Prav tako je goste zelo zanimalo življenje in delo čebel v AŽ-panju, ki ga je donirala Slovenian Beekeeping LLC iz New Hampshire-ja. Stene veleposlaništva je krasila čudovita fotografska razstava kranjskih sivk belokranjskega fotografa Toma Urha z naslovom "LET it BEE".

Poleg medu in čokolade pa so bili gosti postreženi tudi z drugimi slovenskimi dobrotami, od kranjskih klobas iz mesnice Ažman v Clevelandu, , do domače potice iz pekarne Sophie's prav tako iz Clevelanda  kot tudi bučnega olja Kocbek. Pripravo potice in jabolčnega zavitka so obiskovalcem prikazale tudi sestre Bajda, ki so prišle iz Minnesote v Washington DC posebej za ta dogodek.

Dodatno je bila na voljo tudi pokušnja slovenskih vin iz kleti Goriška Brda in njihovega distributerja v ZDA Laureate Imports Co, kot tudi drugih izjemnih vin podjetja Slovenian Premium Wines  iz New Yorka ter brezalkoholne pijače Fructal in Cockte. V otroškem kotičku, kjer so bile barvanke z motivi čebel, otroški tatu-ji s čebelami, replika panja, ki so ga naredili učenci osnovne šole MacFarlnad v okviru programa Embassy Adoption je bil postrežen tudi novi slovenski produkt - sladoled AL!VE, ki je na voljo ameriškim potrošnikom v trgovinski mreži Aldi. Otroci in odrasli so si lahko ogledali tudi  predstavitve Slovenije, ki jo je pripravil  Karlo Vidovič.

Na dogodku so se predstavili tudi predstavniki slovenskih organizacij v ZDA in sicer  iz pobratenih mest Bethlehem-Murska Sobota, slovensko zgodovino in dediščino pa sta prikazala tudi Slovenian Union of America in Slovenka narodna podporna jendnota (SNPJ), ki je največja slovenska zavarovalniška organizacija v ZDA. Zgodovino in kulturno dediščino Slovenije z izvirnimi več 100 let starimi zemljevidi slovenskih dežel, predstavitvijo UNESCO zaščitenih idrijskih čipk, kristala Rogaške in proizvodov Piranskih solin, je pospremila tudi slovenska glasba na harmoniko ameriških Slovencev Patty Candele, Alexa Gergarja in Kathy Hlad ansambla "Button Box Divas".

Za atraktivno turistično ponudbo Slovenije in njene raznolikosti je poskrbelo osebje veleposlaništva v sodelovanju z lokalno turistično agencijo Most Adventures, ki je specializirana predvsem za adrenalinsko doživljanje Slovenije.