Veleposlaništvo RS Washington /Novice /
25.05.2018  

Z okroglo mizo"A Call for Global Action" sta pisarna FAO v Washingtonu in VWA obeležila prvi Svetovni dan čebel

Veleposlaništvo RS je v sodelovanju s pisarno Organizacije za prehrano in kmetijstvo (FAO) v Washingtonu v četrtek, 24. maja 2018 obeležilo prvi Svetovni dan čebel z okroglo mizo "A Call for Global Action". Dogodek, ki so se ga udeležili predstavniki administracije, NVO, raziskovalnih centrov, umetniki, čebelarji in predstavniki javnosti, se je začel s predstavitvijo kratkega filma produkcije MKGP RS in FAO "Predstavljajte si svet brez čebel".

Direktor pisarne FAO Vimlendra Sharan je uvodoma poudaril pomen čebel in drugih opraševalcev za trajnostno kmetijstvo, izboljšanje varnosti preskrbe s hrano in boju proti lakoti. Poudaril je pomen večnacionalnih smernic in nacionalnih politik, ki bodo morali ustrezno nasloviti vprašanja povezana z drastičnimi upadi čebeljih kolonij v zadnjem desetletju, da bi zagotovili njihovo in naše preživetje. Sloveniji se je zahvalil za pobudo Svetovnega dneva čebel s katerim bomo nedvomno pomagali pri ozaveščanju pomena opraševalcev. 

VP Stanislav Vidovič se je najprej zahvalil FAO za njihovo ključno vlogo in podporo slovenski iniciativi Svetovnega dneva čebel. V nadelavanju se je dotaknil našega pogleda na opraševalce oz. na čebele konkretno, ki je zaradi svojega raznolikega kmetijstva in biotske raznovrstnosti posebno ter poudaril, da mora ta tematika ostati na vrhu dnevnega reda v svetu. Nadaljeval je, da morajo napori mednarodne skupnosti za prihodnost opraševalcev zajemati širok spekter akterjev, zato bo potrebno čim bolj povezovati čebelarje z znanstvenimi inštituti za raziskave in razvoj, okoljevarstveniki, nevladnimi organizacijami in predstavniki vlad in še posebej s kmetijskim sektorjem, ki bo sčasoma moral sprejeti bolj trajnostne prakse poljedelstva.

V živahni razpravi, ki jo je modelirala Nabeeha M. Kazi, predsednica in izvršna direktorica Humanitas Global so med drugim sodelovali panelisti, vključno z Val Dolcinijem, predsednikom in izvršnim direktorjem Partnerstva za opraševanje, Ledo Huta, izvršno direktorico Koalicije za ogrožene vrste, Dr. Jayem Evansom, raziskovalnim vodjo USDA-ARS Bee Research Lab, kot tudi s Carolino Starr iz  FAO pisarne v Rimu. Razprava se je med drugim fokusirala na to, kaj je mogoče storiti na lokalni ravni, da bi povečali možnosti oz. življenjski prostor za opraševalce, kako se povezati z nevladnimi organizacijami ali znanstvenimi centri, kot tudi kako ali se lotiti sprejemanja politik za iskanje rešitev. Potrebno bi bilo tudi bolj sistematično zbiranje podatkov iz vseh regij sveta. Cilj FAO je do konca letošnjega leta sprejetje akcijskih načrtov članic za zaščito opraševalcev in trajnostnega kmetijstva. Upajo, da bomo z iniciativo Svetovnega dneva čebel lahko uspešneje ozaveščali javnosti o pomenu čebel in za hrano in okolje.