Veleposlaništvo RS Washington /Novice /
15.05.2019  

Dan odprtih vrat na Veleposlaništvu Slovenije v Washingtonu DC 2019

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Washingtonu je ob Dnevu Evrope 11. maja 2019 odprlo prostore za ameriško javnost.

V duhu praznovanja Dneva Evrope, s katerim letos obeležujemo 15-letnico članstva Slovenije v EU,  so  veleposlanik Vidovič in osebje veleposlaništva, skupaj z udeleženci in prostovoljci, pozdravili skoraj tri  tisoč gostov. Vrsta za vstop na veleposlaništvo se je vila v sosednjo ulico. Gostje so se seznanili s slovensko kulturo, glasbo, tradicijo, pomenom čebel, domačo kuhinjo in hrano, vini in brezalkoholnimi pijačami ter turističnimi znamenitostmi.

Po podatkih obiskovalcev je bilo slovensko veleposlaništvo med najbolj zaželenimi za oglede predvsem zaradi gostoljubja, raznolikosti in količine ponujene hrane in pijač ter predstavitve slovenske kulture, vključno z igranjem polke na harmoniko in plesanjem valčka. Alex Gergar, Kathy Hlad in Patty Candela so igrali na harmonike in očarali občinstvo s čudovito slovensko glasbo.

Velik poudarek je bil namenjen praznovanju Svetovnega dneva čebel. Gospod Bine Medved iz Minnesote je izdelal in podaril veleposlaništvu 16-panjski čebelnjak, ki je nudil odlično ozadje za fotografiranje. Panj bo ostal v stalni zbirki veleposlaništva. Prav tako sta bila donirana še dva funkcionalna A-Ž čebelnjaka iz Slovenije. Eden s strani Suzanne Brouillette iz Slovenian Beekeeping LLC v New Hampshiru in drugi, rabljen, s strani vinarja Matica Vizjaka s kmetije Vizjak iz Šmarja pri Jelšah v Sloveniji.

Predstavljene so bile tudi fotografije kranjskih sivk Toma Urha "Let it Bee". Prav tako je bila izjemno dobro obiskana degustacija medu s šestimi okusi z Gorenjske, še bolj pa Radolška medica, ki sta jo v čokoladnih skodelicah postregli Kaja Beton in Petra Dolenc iz Javnega zavoda Turizem in kultura Radovljica. Poleg promocije Radovljice je bil dogodek posvečen regiji Julijskih Alp. Njihova stojnica je pritegnila veliko zanimanje in verjamemo, da bodo nekateri gostje v bližnji prihodnosti tudi obiskali ta del Slovenije.

Dan odprtih vrat je bila priložnost predvsem tudi za siceršnjo turistično promocijo Slovenije, ki je zaradi svoje geografske raznolikosti, hrane, vin, kot tudi bogate kulturne in zgodovinske dediščine, ena najbolj atraktivnih destinacij v Evropi. Pri tem sta pomagali Slovenska turistična organizacija in Urad Vlade RS za komuniciranje.

Tistim, ki se zanimajo za adrenalinske počitnice, je predstavnica agencije "Life Adventures" Katja Edwards posredovala več informacij o bolj vznemirljivih načinih uživanja v Sloveniji, kot so kajak na belih vodah, odkrivanje Slovenije s kolesom, pohodništvo in združevanje s kulinaričnimi izleti.
 

Izbor najboljših vin iz Goriških Brd je bila velika uspešnica. Predstavnik uvoznika vin Laureate Imports gospod Paul Monte je gostom razlagal procese izdelave vrhunskih vin in kako se s tem oblikujejo okusi. Vina s primorske regije je sponzoriralo newyorško podjetje Tri Wines – Slovenian Premium Wines pod vodstvom Emila Gasparija. Poleg vrhunskih vin so bili mlajši gostje postreženi tudi s sadnimi sokovi Fructal in s Cockto.

Na gastronomskem delu so bili obiskovalci navdušeni nad demonstracijami priprave jabolčnega zavitka in potice, ki so jih predstavile tri ponosne ameriške Slovenke iz Minnesote, znane kot "štrudl sestre". Dogodek je bil poučen in obenem zabaven, izdelke pa so lahko gosti poskusili takoj po demonstracijah, vključno z veleposlanikom EU v ZDA g. Lambrinidisom. Poleg potic, ki so jih napekle "štrudl sestre", so lahko obiskovalci poskusili tudi potice iz slovenske pekarne Sophie's Bakery iz Wickliffa pri Clevelandu.

Poli in Poli Hot Dog klobase iz Perutnine Ptuj so v Evropi ene najbolj znanih piščančjih izdelkov, ki jih ima skupaj s številnimi mladostniki zelo rad tudi košarkarski novinec Dallas Mavericka, Luka Dončić. A.B. Company Inc iz Lincolnwooda, ki skrbi za izdelke  Poli v ZDA,  je sponzoriralo dan odprtih vrat s svojimi izdelki. 

Droga Kolinska in Atlantic Group v ZDA so poželi veliko zanimanje  s svojo ARGETA pašteto različnih okusov. Na dogodku ni manjkalo niti odličnih kranjskih klobas. Kot že več let do sedaj, so bile tudi letos kupljene pri podjetju Ažman Meats & Sausages Co. iz 200 ulice v Euclidu, Cleveland, ki je dodatno velikodušno podarilo polovico celotne količine. Ažmanove klobase je ameriško-slovenska astronavtka Sunita Williams imela tudi na Mednarodni vesoljski postaji.

Muzej slovenske dediščine iz Pittsburgha in Združenje pobratenih mest Mestnih občin Betlehem-Murska Sobota sta predstavila slovenske skupnosti in tradicije, ki jih ohranjajo v ZDA.

Profesor Luka Zibelnik, predavatelj slovenskega jezika iz Centra za slovenščino kot drugega tujega jezika Univerze v Ljubljani na Clevelandski državni univerzi, je promoviral jezikovne tečaje SLOVENSKEGA JEZIKA.

Dneva Evrope se je na veleposlaništvu udeležila tudi gospodična Allison Farris, ki je Miss okrožja Columbia, kar  je dokaz odličnega sodelovanja z glavnim mestom ZDA.