Veleposlaništvo RS Washington /Novice /
21.03.2014  

Obisk Nacionalne garde Kolorada na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Washingtonu

V sredo, 20. marca 2014, je slovensko veleposlaništvo v Washingtonu obiskala delegacija 17 višjih vojaških uslužbencev Nacionalne garde Kolorada, na čelu z poveljnikom generalmajorjem Michaelom Edwardsom. Delegacija se je srečala z veleposlanikom dr. Božom Cerarjem in novo imenovanim vojaškim atašejem polkovnikom Ivanom Mikužem.

Srečanje je bilo namenjeno razpravi o krepitvi nadaljnjega sodelovanja med Slovensko vojsko (SV) in Nacionalno gardo Kolorada (CNG) v okviru t. i. meddržavnega partnerskega programa (State Partnership Programe). Ob tej priložnosti je vojaški ataše polkovnik Ivan Mikuž delegaciji predstavil tudi novo strukturo slovenske vojske. 

Program meddržavnega sodelovanja je bil ustanovljen leta 1993, z namenom pomoči Kolorada pri prestrukturiranju Slovenske vojske in izpolnjevanju zahtev v okviru priprav Slovenije na članstvo v zvezi NATO. Rezultat medsebojnega sodelovanje je v povprečju 20 izmenjav letno. Sodelovanje je bilo najbolj plodovito pri skupnem usposabljanju SV in CNG v Koloradu in Sloveniji, namenjeno vodenju Operativne skupine za mentorstvo in povezavo (Operational Mentor and Liaison Team – OMLT) v Afganistanu. 

Veleposlanik RS v Washingtonu, dr. Božo Cerar, je v svojem nagovoru izpostavil, da je sodelovanje med Slovenijo in Koloradom zelo intenzivno in plodno. Poudaril je, da bo 29. maja letos Slovenija praznovala deseto obletnico pridružitve zvezi NATO in ob tem izrazil upanje, da se medsebojno sodelovanje nadgradi in razširi tudi na poslovno in kulturno sodelovanje ter sodelovanje v izobraževanju. Ob tej priložnosti se je spomnil še na velik uspeh obiska slovenskega ministra za obrambo Romana Jakiča in delegacije v Koloradu preteklega maja, ob obeležitvi obletnice dvajsetletnega sodelovanja med Slovensko vojsko in Nacionalno gardo Kolorada.