Veleposlaništvo RS Washington /Novice /
27.03.2014  

100 let cerkve sv. Jožefa v Bethlehemu v Pensilvaniji

Slovenska katoliška skupnost v Bethlehemu v Pensilvaniji je v soboto, 22. marca, obeležila 100-letnico cerkve sv. Jožefa, ki so jo v začetku 20. stoletja zgradili prekmurski Slovenci. Slovesno mašo, ki jo je daroval monsignor Robert Biszek, in kasnejšega sprejema, so se udeležili tudi veleposlanik Slovenije v Washingtonu dr. Božo Cerar, ki je ob priložnosti slovenski skupnosti predal tudi priznanje Urada za Slovence po svetu, generalni konzul iz Clevelanda Jure Žmauc, zvezni kongresnik iz Pensilvanije republikanec Charlie Dent, demokratska državna senatorka Lisa Boscola, demokratski državni kongresnik Steve Samuelson, ter župana pobratenih mest Murske Sobote Anton Štihec in Bethlehema Robert Donchez, sicer potomec priseljencev iz Prekmurja.

Cerkev je leta 2008 z dekretom zaprla škofija Allentown. Župljani si vse odtlej prizadevajo za ponovno odprtje cerkve ter razglasitev stavbe za slovenski hram in kulturni spomenik (Slovenian shrine), tudi zaradi edinstvenih barvnih oken, ki predstavljajo posamezne fare v Prekmurju. Zaenkrat je cerkev odprta zgolj na praznik svetnika in za pogrebe.

 

 Cerkev sv. Jožefa

 Temeljni kamen

  

Izobešeni slovenska in ameriška zastava.

Slovesnosti se je udeležilo več sto ljudi.

Barvno okno z naslovom Slovenska deca.

Z leve: Župan Murske Sobote Anton Štihec, župan Bethlehema Robert Donchez, veleposlanik dr. Božo Cerar in generalni konzul Jure Žmauc.

Nagovor veleposlanika na slavnostnem kosilu po maši.