Veleposlaništvo RS Washington /Novice /
21.11.2016  

Razstava Idrija - mesto čipk in Unescove dediščine na veleposlaništvu v Washingtonu

V prostorih veleposlaništva v Washingtonu je od oktobra do decembra na ogled razstava Idrija – mesto čipk in Unescove dediščine, ki jo je pripravil Mestni muzej Idrija v sodelovanju z domačimi oblikovalci, prodajnimi ateljeji in galerijami, Čipkarsko šolo Idrija in klekljaricami, ki so donirali idrijske čipke in klekljarske pripomočke. Na razstavi je z bogatim fotografskim gradivom predstavljena dediščina mesta Idrija ter zgodovinski razvoj idrijske čipke, kot tudi zgodbe klekljaric. Fotografije Idrije so prispevali Robert Zabukovec, Jani Peternelj, Tomaž Lauko in idrijski arhivi. V razstavo so vključeni tekstilni panoji z natisnjenimi motivi čipk, v vitrinah pa razstavljene čipke in izdelki s čipkami: od rokavic, otroških oblačil do nakita. Razstavo sta zasnovali direktorica in kustosinja Mestnega Muzeja Idrija Ivana Leskovec in Mirjam Gnezda Bogataj. Produkcijo in postavitev so finančno podprli Občina Idrija in Ministrstvo za kulturo RS. Dodatno je v razstavo vključena tudi izvirna izdaja Slava vojvodine Kranjske, s prvo podobo Idrije in opisom obrti.

Razstava je sicer umeščena v cikel dogodkov z naslovom Protecting our Heritage, (Varstvo dediščine) ki ga je v letu 2016 pripravila mreža evropskih kulturnih inštitutov v Washingtonu - EUNIC DC, katere pridruženi član je tudi slovensko veleposlaništvo. Uradna otvoritev razstave je potekala v petek, 18. novembra 2016, že pred tem pa so si jo ogledali številni obiskovalci. 

Na otvoritvi je sicer sodelovala tudi Manca Ahlin, slovenska arhitektka in oblikovalka, ki deluje v New Yorku (), kjer  eksperimentira z aplikacijo čipke v tridimenzionalnem prostoru; tradicionalne vzorce namreč uporablja za izdelavo nakita, senčnikov za luči, pregrad in drugih struktur interjerja, pri čemer namesto niti uporablja žico, vrv in druge materiale.