Veleposlaništvo RS Washington /Novice /
22.11.2016  

Letno srečanje Društva v tujini izobraženih Slovencev v New Yorku

Društvo VTIS je v soboto, 19. novembra 2016, v New Yorku pripravilo tretje srečanje v tujini izobraženih Slovencev v New Yorku. Dogodka, ki je potekal v  prostorih New York University, se je udeležilo okoli 40 ljudi. Organizacijo sta koordinirala predsednik in ustanovitelj Društva VTIS Igor Cesarec in Lina Dmitrovič, zaposlena pri podjetju Ernst & Young.

Po uvodnem nagovoru so svoje projekte in izkušnje pri delu v New Yorku predstavili Vid Čibej, zaposlen kot menedžer v skupini za mednarodno davčno strukturiranje pri PricewaterhouseCoopers v New Yorku. Kot strokovnjak za mednarodno davčno pravo svetuje multinacionalkam pri širitvi na tuje trge, prevzemih in združitvah, optimizaciji stroškov, implementaciji novih poslovnih strategij, procesov in tehnologij. 

Za njim je predaval dr. Andrej Košmrlj, docent na Oddelku za strojništvo in vesoljski inženiring na Princeton University, kjer raziskuje vpliv mehanike v bioloških sistemih in v mehanskih metamaterialih. Košmrlj je na doktorat iz fizike opravil na Massachusetts Institute of Technology, zatem pa je na Harvard University deloval kot postdoktorski raziskovalec na področju mehanike tankih membran in mehanskih metamaterialov. 

Doktorska študentka sociologije na univerzi Rutgers Teja Pristavec je nato predstavila, kako v doktorski disertaciji preučuje izkušnje skrbi za starejše na reprezentativnem vzorcu Američanov, starejših od 65 let. Poleg tega se ukvarja s prehranjevalnimi praksami ekološko osveščenih družin in dela na projektu, ki primerja vpliv očetovske vpletenosti v družinske interakcije. Je sicer nekdanja štipendistka Institute of Health, Health Care Policy, and Aging Research. 

Kot zadnja je nastopila Polona Šafarič Tepeš, študentka doktorskega študija biomedicine in zaposlena kot raziskovalka v Cold Spring Harbor laboratoriju v New Yorku, vodilnem inštitutu na področju molekularne biologije in genetike, kjer raziskuje genetiko pljučnega raka.

Dogodek Društva VTIS iz cikla Slovensko znanje v svetu je na Manhattnu potekal že tretje leto zapored, srečanja članov pa poleg New Yorka redno potekajo še v Bostonu in v Washingtonu.