Veleposlaništvo RS Washington /Novice /
18.01.2017  

Sister Cities International 2017 Inaugural Gala

Sister Cities International, ki povezuje pobratena mesta ZDA s pobratenimi mesti iz tujine, je povabila Veleposlaništvo RS v Washingtonu, da sodeluje kot partner pri dogodku, saj bodoča prva dama ZDA Melanija Trump prihaja iz Slovenije. Častni predsedujoči te organizacije je Predsednik ZDA. Na dogodku je bilo prisotnih preko 500 povabljencev, kar je preseglo pričakovanja. Med udeleženci je bilo veliko predstavnikov administracije, parlamentarcev, županov iz ZDA in tujine, veleposlanikov, predstavnikov slovenske skupnosti in drugih. Med drugim sta se dogodka udeležila tudi poslanca Državnega zbora RS Žan Mahnič in Tomaž Lisec.

Kot že omenjeno, gre za enega od pomembnejših dogodkov pred inavguracijo predsednikov v Washingtonu, ki ga organizira Sister Cities International. Poleg glavnih organizatorjev so v dogodek vključene tudi številne druge organizacije, kot so International Economic Alliance, American Women for International Understanding, Washington DC Chamber of Commerce in drugi zasebni sponzorji in fundacije. Letošnja prireditev je potekala v prestižnih prostorih organizacije Organization of American States, igral pa je priznan orkester Mood Swing Band.

Slovenija je imela pri tem dogodku pomembno vlogo. Zbrane je nagovoril veleposlanik RS v ZDA dr. Božo Cerar. Sledil je video nagovor župana Sevnice g. Ocvirka ter predstavitev Sevnice. Dogodek sta s slovensko glasbo popestrila harmonikarja brata Darryl and Frank Valencic. Podjetji Laureate Imports, predstavništvo Kleti Brda, ter Tri-Wines z vini Vina Koper, sta prispevali vina in Vodko Slovenia. Gostom so postregli tudi s kranjskimi klobasami, potico in kremnimi rezinami. Informacije o Sloveniji je bilo možno dobiti na dveh stojnicah, ki jih je pripravilo Veleposlaništvo RS.

Dogodek je vzbudil tudi precej medijske pozornosti, saj je bilo prisotnih približno 40 novinarjev. Veleposlanik dr. Cerar je dal izjave za več medijev, med drugim tudi za Washington Post.

Slovenija je priložnost, ki se ji je ponudila s povabilom Sister Cities International, dobro izkoristila in promovirala Slovenijo kot zanimivo in privlačno turistično destinacijo ter partnerja za sodelovanje na različnih področjih.